W ostatnich dniach sierpnia i na początku września w 12 SDOO/ZDOO zorganizowano „Dni Soi”, w tym SDOO w Chrząstowie – „Krajowy Dzień Soi” (tab. 1). Celem „Dni Soi” była popularyzacja i promocja uprawy soi oraz najlepszych odmian rekomendowanych do uprawy na obszarze poszczególnych województw, a także prezentacja wyników prac doświadczalnych nad soją prowadzonych w ramach Inicjatywy białkowej COBORU. Uczestnicy spotkań mieli możliwość porównania ze sobą najnowszych odmian soi na poletkach pokazowych oraz w doświadczeniach odmianowych z tym gatunkiem. Dodatkowo, w trakcie imprez udzielane były porady z zakresu doboru odmian do uprawy, agrotechniki i ochrony chemicznej soi.
W „Dniach soi” uczestniczyły przede wszystkim osoby zainteresowane postępem odmianowym w tym gatunku, w tym: rolnicy, przedstawiciele instytucji z obszaru infrastruktury rolnictwa, służb doradczych, reprezentanci sektora hodowlano-nasiennego, skupu surowca i przemysłu paszowego oraz słuchacze szkół branżowych na różnych poziomach edukacyjnych. Łącznie SDOO/ZDOO w trakcie tych imprez odwiedziło blisko tysiąc osób.

Tabela 1

„Dni soi” w SDOO/ZDOO w roku 2019

Lp.

Województwo

SDOO/ZDOO

Termin

Liczba

uczestników

1

Dolnośląskie

Tarnów

13.09.2019

97

2

Kujawsko-Pomorskie

Chrząstowo

26.08.2019

120

3

Lubelskie

Cicibór Duży

5.09.2019

45

4

Małopolskie

Węgrzce

11.09.2019

45

5

Mazowieckie

Kawęczyn/Radzików

5.09.2019

78

6

Opolskie

Głubczyce

6.09.2019

89

7

Podkarpackie

Przecław

20.08.2019

42

8

Podlaskie

Krzyżewo

3.09.2019

150

9

Pomorskie

Karzniczka

5.09.2019

10

10

Śląskie

Pawłowice

17.09.2019

87

11

Świętokrzyskie

Słupia

10.09.2019

15

12

Wielkopolskie

Śrem Wójtostwo

22.08.2019

100

 

Razem uczestników

 

913

 

 

 

Rys. 1

Lokalizacja Stacji i Zakładów Doświadczalnych Oceny Odmian

(SDOO/ZDOO), które zorganizowały „Dni soi”